Dátum: 2024 április 18. (csütörtök) | Andrea, Ilma

hírek

ÜDVÖZÖLJÜK ÚJ SPORTREHABILITÁCIÓS EDZŐNKET

A szakmai stáb tagjaként hivatalosan is csatlakozott az UTE felnőtt jégkorongcsapatához Benkné Cselényi Szandra.

Az új sportrehabilitációs edzőnk ettől a szezontól kezdve napi szinten dolgozik a Megyeri úton, naprakész információi vannak játékosaink erőnlétéről, és úgy látja, hogy a rajtra mindenki a megfelelő állapotban lesz.   

Mióta dolgozik a klubnál?

Hivatalosan ez az első szezonom, de az előző idényt már figyelemmel követtem, és az év végén  már én foglalkoztam a csapat mobilitásával. Sajnos jött tavaly egy sérüléshullám, ami napi szintű törődést igényelt, akkor mélyült el a kapcsolatunk a klubbal, de tulajdonképpen ez az első szezonom Újpesten.

Mi a feladata a csapat mellett, hogyan néz ki egy napja?

Mindig előre tervezünk, így amikor egy napba belekezdünk, pontosan tudjuk milyen feladat vár ránk. Célzottan állítjuk össze a srácok száraz terhelését is, ezért a funkcionális és a mobilitás részt én írom össze Virág Csaba iránymutatásával. Amíg a jeges edzések zajlanak, addig a sérültek rehabilitációjával foglalkozunk, illetve ha történik egy egy sérülés, akkor igyekszünk a leghamarabb meghozni a megfelelő döntéseket a gyors és teljes gyógyulás érdekében. Valahogy úgy fogalmaznék, hogy közvetítek az orvos, a játékos és az edző között. Élsportolókról van szó, mindenki hamar vissza szeretne térni a pályára, ugyanakkor az orvosok óvatosabbak szoktak lenni, így az én feladatom, hogy ebben megtaláljam a megfelelő egyensúlyt.

Hogyan zajlik az edzésterv kialakítása?

A csapat döntő többsége nyáron átesett egy állapotfelmérésen, így kaphattunk egy képet az egészségi állapotukról. Nem csak azt vizsgáltuk, hogy sérülésekből hogyan épültek fel, hanem akár olyan gyermekkoruk óta hordozott rendellenességeket is figyelembe vettünk, mint például ha valaki lúdtalppal él, vagy magas a vérnyomása. Ezekre a részletekbe menő információkra támaszkodva, illetve az edzőtábor során látottak alapján besoroltuk őket erőnlét, robbanékonyság és mobilitás szempontból. Ezeken belül három kategóriába osztályoztunk játékosainkat, átlagos, átlag feletti, illetve átlag alatti besorolásokat kaptak. Látjuk, kinél miben kell fejlődni, illetve hol lehet tovább erősíteni az edzők kérésére. Ez folyamatos nyomon követést és tervezést igényel, de hosszútávon látni fogjuk, hogy milyen hatással vannak az adott játékosoknál ezek a módszerek.

Milyen rehabilitációt segítő eszközök állnak rendelkezéseire?

Attól eltekintve, hogy nem áll rendelkezésünkre hatalmas géppark, szerintem hatékonyan működünk. Nemrég vásároltunk fizikoterápiás gépeket, amiket tudunk hasznosítani, illetve a modern sportrehabilitációban használható legtöbb tanfolyamot igyekeztem az utóbbi években elvégezni, és ezeket alkalmazom a csapatnál. Nem a géppark mérete a legfontosabb, hanem az, hogy tudatosan, minden helyzetben a megfelelő terápiát alkalmazzuk. Alapvetően a kognitív rehabilitációban hiszek, mindig ismertetem a folyamatokat a srácokkal. Tapasztalatom szerint sokkal hatékonyabb a rehabilitáció, ha a játékos érti, hogy mi történik vele pontosan.

Eddigi feladataihoz viszonyítva mi jelenti a legnagyobb kihívást jégkorong csapatnál dolgozva?

Az élsportban dolgozni kiváltság, érzésem szerint ez a szakma csúcsa. Napi szinten rengeteget tanulok a különféle helyzetekből. Évről évre változnak a sportolók, mindenkinek más problémái vannak, de az közös, hogy minden játékos egyik pillanatról a másikra szeretne meggyógyulni, egyszerűen ez az egész csapat érdeke. A legnagyobb kihívást így talán az jelenti, hogy a folyamatosan változó helyzetekben meg kell találni a legjobb módot, ami a lehető leggyorsabb idő alatt vezet gyógyuláshoz. 

Jelenleg milyennek látja csapatunk állapotát?

Úgy fogalmaznék, hogy a felfelé tartunk jelenleg. Az edzőtábor mindenkiből sokat kivett. A nyári pihenő utáni magas terhelés, illetve az első meccsek gyakran hoznak magukkal egy sérüléshullámot. Ezt megéltük, de bizakodhatunk, hogy a startra egyben lesz a keretünk. Az edzőink által meghatározott hat hetes felkés

Képek

Atlétika sportnap az UTE-ben! című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41