Dátum: 2020 augusztus 13. (csütörtök) | Ipoly

hírek

A "Megyeri" a Lilák otthona

Évtizedeken keresztül a legendás „Megyeri”, a szabadtéri jégpálya volt az egyesület otthona. 2004-ben, a szabadtéri jégpálya helyére, széleskörű összefogás után, az UTE tevékeny részvételével megépült az új fedett jégpálya. A gyönyörű létesítményben egy felkészült szakemberekből álló edzői csapat részvételével 2004-től az utánpótlás nevelés új lendületet kapott. Nagyon sok gyerek jön le hokizni és a klub támogatja a hoki „tömegsport” jellegét, azzal, hogy kisebb korosztályokban minden gyereket fogad és mindenkinek lehetőséget ad. Az egyesület az elmúlt években az egyik legeredményesebb utánpótlásbázisa a magyar jégkorongnak. A felnőtt csapat az elmúlt évtizedben a bajnokság élvonalában szerepelt, az elmúlt évben egy új fiatal csapat építése kezdődött.

A fedett jégpálya jogi helyzete azonban évek óta tisztázatlan. Az egyesület az elmúlt években folyamatosan próbálta a létesítmények jogi helyzetét rendezni, de erőfeszítéseink eredménytelenek maradtak. A Nemzeti Sportközpontok jelenleg olyan gyakorlatot folytat, hogy nem egyezteti egyesületünkkel az ingatlanok használati rendjét, egyoldalúan megváltoztatja azokat, ezzel megnehezíti a folyamatos működésünket, a versenyek és edzőtáborok szervezését. A Megyeri úti Jégcsarnokra külön szerződést kötöttünk a kezelővel, használati szerződésünk azonban lejárt, és hiába kértük többször a Nemzeti Sportközpontok képviselőit, hogy újítsuk meg, erre nem voltak hajlandóak, a csarnokból ki kellett költöznünk.
Az Újpest kiváló kapcsolatot alakított ki a nagy és eredményes utánpótlás-nevelő egyesületekkel, mint a MAC, Fehérvár, Dunaújváros és együtt éltük át a magyar jégkorong küzdelmes fejlődését az elmúlt években. Örömmel figyeltük, hogy a hagyományos egyesületek mellett megjelentek új, kisebb magán egyesületek, amelyek révén még több gyerek tudott bekapcsolódni a jégkorong csodálatos világába.
Az a gyakorlat azonban, hogy egyre több kis magánegyesület úgy jött létre, hogy nem rendelkezik saját jégidővel és a hagyományos nagy klubok jégidejére pályázik már konfliktusokat szült a hokivilágban. Tekintettel arra, hogy az utánpótlás egyesületek a tagdíjakból élnek, a klubok között kialakult egy megélhetési verseny is.
Az utánpótlás egyesületek hosszú távon, piaci alapon nem tudnak működni, csak önkormányzati, vagy állami szerepvállalás mellett. Így működik a hoki minden vidéki városban és ezt szeretnénk megvalósítani Budapesten is. Budapesten a nagy egyesületek regionális szerepet látnak el, ezért a kerületi önkormányzatok mellett elengedhetetlen más önkormányzatok, illetve az állam támogatása. Amennyiben a sportvezetés piaci alapokon értékesíti a jégidőket, akkor ellehetetleníti a jégkorongsportot. Átmenetileg lehetnek olyan szponzorok, akik finanszírozzák magánegyesületek működését és képesek magas árat fizetni a jégidőért. Az elmúlt években több kísérlet létezett új piaci alapú egyesületek létrehozására, de ezek a klubok csak rövidtávon működtek, és nem tudtak hosszabb távon sikeres utánpótlás nevelő egyesületekké válni. A sportvezetésnek mérlegelni kell, hogy rövid távon gondolkozik, és piaci alapon működteti az egyesületek, vagy hosszabb távon gondolkodik és felkarolja azokat az egyesületeket ahol évtizedek óta rangos munka folyik. A kis egyesületek csak addig élnek ameddig egy adott szponzor támogatja őket, utána nagy eséllyel eltűnnek. Sajnos több ilyen eset történt a magyar jégkorongban is.
Felhívjuk a sportvezetés figyelmét, hogy annak a döntésnek, hogy egy másik egyesület számára értékesítette a jégidőt - az UTE megkérdezése nélkül - komoly következményei lehetnek. Az ilyen típusú ügyletek viszályt szülnek, a bizalmatlanság légkörét ültetik el a sport világában. A sport a bizalomról, következetességről, kitartásról, hagyományról, nemzeti összetartozásról szól és nem arról, hogy valaki szemet vet a másik otthonára, nem arról, hogy a Skorpiók az UTE háta mögött kibérelik a lila-fehér csarnokot. Reméljük, nem ez a magatartás jellemzi a sportemberek közösségét.
Ebben a helyzetben az UTE mindent megtesz annak érdekében, hogy a Megyeri út továbbra is otthonunk maradjon. A Megyeri út közel 100 éve az otthonunk és nem adjuk senkinek. Megvédünk minden edzőt, sportolót és minden eszközzel kiállunk lila-fehér értékeink mellett. Számítunk szurkolóink, barátaink támogatására.  Hajrá Lilák!

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41