Dátum: 2024 március 19. (kedd) | József, Bánk

hírek

Meg akarjuk nyerni a ligát, ez a célkitűzésünk

Az Erste Ligába érkező fiatalok jó része meg fogja állni a helyét – véli Szilassy Zoltán. Az UTE vezetőedzője azt mondta: versenyben lesznek a bajnoki címért.

“Hatalmas változások előtt áll az Erste Liga – mondta blogunknak Szilassy Zoltán, a lila-fehérek vezetőedzője. – A tél és a tavasz jóformán csak erről szólt: elmegy a bajnokság elmúlt három évének két legjobb csapata. Miközben ezt a törekvésüket az ő szempontjukból természetesen meg lehet érteni, úgy gondolom, nem született jó döntés. Nem titok: a klubunk egyetlen fórumon sem támogatta, hogy ez legyen a magyar hoki jövőképe. Amikor 11 évvel ezelőtt a Fehérvár elment az EBEL-be, akkor sokkal egyértelműbb volt a helyzet. A Fehérvár akkor már hosszú ideje úgy uralta a bajnokságot, hogy éveken keresztül jóformán pontot sem veszített hazai ellenfeleivel szemben. Óriási volt a dominanciája egy gyenge bajnokságban. Ezúttal ez nem így volt. A bajnokság fokozatosan, apró lépésekkel egyre erősebbé vált, egyre nagyobb lett a presztízse, és mindig voltak időszakok, amikor egy-egy csapat húzta magával a mezőnyt. Éveken keresztül a Csíkszereda volt ez, majd a Dunaújváros, aztán a Miskolc, amelynek hároméves sikersorozatát most törte meg a MAC. Ők három év alatt értek fel a csúcsra, és ez mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény.

A helyzet azonban az, hogy függetlenül attól, hogy mi mit gondolunk a távozásukról, a döntés megszületett, és nekünk alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. Igyekeznünk kell meglátni a jót, és törekedni arra, hogy ebből a helyzetből hozzuk ki a legjobbat. A két legerősebb csapat biztosan hiányozni fog fentről, ezt négy új csapat érkezése kompenzálja. Talán éppen az lehet a döntés pozitívuma, hogy így sok fiatal játékos kaphat lehetőséget arra, hogy belekóstoljon a felnőtt hokiba. Utánpótlásunk egyik legnagyobb baja, hogy az osztrák korosztályos bajnokságokban játszik, amelyet a magyar csapatok dominálnak. Ott játszani semmiféle kihívást nem jelent a játékosoknak. Ugyanakkor az a tapasztalatom, hogy tisztelet a kivételeknek, de felnőtt csapatainkban viszonylag kevés lehetőséghez jutnak a legjobb ifik és juniorok. Pedig egy U20-as játékos fejlődését az szolgálja, ha belekóstolhat a felnőtt hokiba, ha kortársai helyett érett férfiak ellen kell játszania.

Dolgoztam az 1999/2000-es korosztállyal a válogatottak mellett, ők éveken keresztül részt vettek a Glen Williamson fémjelezte fejlesztő programban. Így azt várom, hogy az Erste Ligába és a felnőtt hokiba most bekapcsolódó fiatalok jó része meg fogja állni a helyét. A bajnokság színvonala gyengébb lesz, mint eddig volt, de a sok érkező várakozásom szerint nem ront ezen tovább, a fiatalok ügyesek lesznek.

szilassy_SH_1004-900

Természetesen nálunk is komoly kérdéseket vetett fel, hogy akkor hogyan folytassuk tovább a ligában. Gondolkodtunk azon, hogy legyen-e nálunk is drasztikus fiatalítás, nevezzünk-e kvázi juniorcsapatot a bajnokságba. Végül elvetettük ezt, úgy döntöttünk, olyan csapatot alakítunk ki, amelyben a klubunk hagyományai szerint lesznek ugyan fiatal játékosok is, de amely versenyben lesz az aranyéremért. Szerencsére rajtunk kívül mások is ezt az irányt követik, így a mezőny élén is érdekes küzdelemre lehet kilátás. Meg akarjuk nyerni a ligát, ez a célkitűzésünk. Közben tudomásul kell vennünk, hogy most olyan szelek fújnak, hogy a szövetség a klubjaink külföldi versenyeztetésében látja a fejlődés garanciáját. Ezért nekünk is ezzel a széllel kell vitorláznunk, keresni fogjuk a lehetőségeket arra, hogy a magyar bajnokság és a hazai liga helyett-mellett hol versenyeztessük tovább csapatunkat. Annál is inkább ezt kell tennünk, mert ha nem mi megyünk el, akkor lesz más, aki megteszi. Nem titok: a most felvett KMH prezentációja is úgy végződött, hogy pár év múlva már nem itthon szeretnének játszani. Nem tetszik nekünk ez az irány, nem jó felé vezet ez, de ha ezt támogatják szövetségi szinten, akkor ezzel kell együtt élnünk.

Ami a klubunkat illeti, nagyjából kialakult a végleges játékoskeretünk. Elsősorban a védelmet frissítettük fel, úgy gondolom, jóval gyorsabb, dinamikusabb lesz ez a csapatrészünk. Ide még egy légiós hátvédet szeretnénk igazolni, keressük az ideális jelöltet. Nagy Nilan és Phil Kiss magyar útlevéllel fog játszani. A csatároknál nagyjából kialakult a kép. A tavalyiak közül Pápa Mártonnak, Pichlernek és Turbucznak nem ajánlottunk új szerződést, a többiek kiléte, ideértve a három légiós csatárt is, hamarosan kiderül. Három hazai kapusunk van, Ágoston Olivér és a két fiatal, Márkus Levente és Sági Máté, hozzájuk csatlakozik légiósként Ales Sila, akinek ez már az ötödik szezonja lesz nálunk. Még egy igazolásról kell szót ejtenem, Puskás Sándor csatlakozott hozzánk erőnléti edzőként. Vele egészen új szintre emelkedhet a játékosok felkészülése. Elképesztően profi szakember, óriási a tudása, a legfontosabb érkezőnek tartom őt.

A hírek szerint a Ferencváros is komoly átalakuláson megy keresztül, ügyes játékosaik lesznek, a Dunaújvárostól is azt várom, hogy az élmezőnyben maradnak. Szerencsére úgy hallani, a Csíkszereda és a Brassó is úgy döntött, erős csapattal indul a ligában. Miközben a többiek egyelőre sötét lovak, már ez is azt jelenti, hogy lesznek vetélytársak, akik szintén nyerni szeretnének.

A felkészülésünk rendben halad, játékosaink áprilisban kapták meg az évi rendes pihenőjüket, a válogatottak kicsit később. Jelenleg már minden szerződtetett jégkorongozónk részt vesz a felkészülésben. Idén először júniusban is vannak jeges edzéseink, szerdánként az óbudai pályán végzünk korcsolyás gyakorlatokat. Pár napja eldőlt, hogy idén is lesz Visegrád Kupa, mi is indulunk, a felkészülésünk jelentős részét ennek a meccsei teszik ki. Ez egyben azt is jelenti, hogy hazai jégen is láthat a közönség bennünket az előszezonban.”

(forrás: jégkorongblog.hu)

Képek

Taekwondo farsang - 2019.03.01. című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41