Dátum: 2024 április 18. (csütörtök) | Andrea, Ilma

hírek

Hatan is örülhettek a magyar válogatott lengyelek elleni győzelmének

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány Lengyelország ellen debütált a magyar válogatott kispadján. A finn szakember a kapuban Duschek Dávidnak szavazott bizalmat. A csapatkapitány a szapporói csodában is részt vállaló Benk András volt, helyetteseként pedig Magosi Bálint és Nagy Gergő szolgált ezen az estén. A további képeket IDE kattintva tudja megtekinteni!

Mivel a találkozó nem nemzetközi szünetre esett, így a külföldön szereplőkre és az EBEL-ben érdekelt fehérváriakra nem számíthatott a szakvezetés, a keretet az Erste Ligában játszók alkották.

Első harmad

Születésnap ide, hokiünnep oda, a régi ismerős lengyelek harcosan kezdtek, de a magyarok is felvették a kesztyűt. Az ötödik percben Galanisz Nikandrosz kapott kiállítást, de sikerült kivédekezni az emberhátrányt.

Kétszer a magyarok is emberelőnyben támadhattak, és bár alaposan megsorozták John Murray kapuját, gól nem született. A legnagyobb helyzet Nagy Krisztián és Keegan Dansereau előtt adódott.

Második harmad

A második harmadot nagyobb lendülettel kezdték a hazaiak, Tóth Adrián lőhetett, de Murray a helyén volt. Egy perc telt el, és ahogy kiegészültek a lengyelek, megszerezte a vezetést a magyar csapat: egy kapu mögül visszapattanó korongra Dansereau érkezett a legjobb ütemben, és közelről nem hibázott (1-0).

A harmad derekán beindult a magyar henger. Egy remek kontra végén Magosi passzolt középre, Miskolczi Márk pedig kapásból a hálóba bombázott (2-0). Bő másfél perccel később Nagy Krisztián volt kellően erőszakos, és a sarokban megszerzett korongot okosan bepasszolta, Orbán Brance pedig köszönte szépen és belőtte (3-0).

A mieink támadásban maradtak, sorra alakították ki a lehetőségeket, a lengyelek alig jutottak el Duschek kapujáig. A 37. percben ismét Orbán érkezett kiválóan a kapu előtt Terbócs átadására, és Murray-nek ezúttal sem volt esélye (4-0).

A lengyelek a harmad utolsó percében szépítettek: Bychawski távoli, erős lövését Duschek nem védhette, mert takarták a kilátást (4-1).

Harmadik harmad

A záró felvonásban is jóval aktívabban hokiztak a mieink, de hiába támadhattak szinte sorozatban emberelőnyben, nem tudtak felállni és jól körbejáratni korongot, sőt, még Duscheknek kellett nagyokat védeni.

A harmadik fórt aztán már sikerült kihasználni: hét tizeddel azelőtt, hogy kiegészültek volna a lengyelek, Nagy Gergő csapott le egy korongra a kapu előtt, és begyötörte azt az 52. percben (5-1).

Cseter Justin kiállítása alatt sem tudtak közelebb zárkózni a lengyelek, ahogy a hátralévő percekben veszélyeztették igazán a magyar kaput, a mieink pedig biztosan őrizték előnyüket.

A magyar csapat fölényes győzelemmel kezdte meg a jövő tavaszi, budapesti világbajnokságig tartó utat.

Szilassy Zoltán: „Bár több alkalommal is voltam már a felnőtt válogatottnál, de nyílván, ebben a pozícióban, egy új szövetségi kapitánnyal együtt debütálni nagy kihívás. Nagyon jó és felemelő érzés, mind játékosként, mind edzőként átélni győzelmet az „ország első számú csapatával”. Természetesen nagy megtiszteltetés is, igyekszünk keményen dolgozni a további sikerekért.

Az „élet” úgy hozta, hogy egy sorban négy újpesti játékos került (Benk, Kiss D., Varga és Cseter). Mennyire voltál ráhatással a sorok kialakításánál?

Az új szövetségi kapitány ebben is a segítségünket kérte, hiszen ő még nem ismerte a játékosokat annyira. Mi (Majoros Gergellyel, a MAC vezetőedzőjével – szerk.) elmondtuk a véleményünket, a sorokat ezt követően állította össze teljesen egyedül. Nyílván az is sokat nyomott a latba, hogy minket (az UTE-t – szerk.) már kétszer is látott élőben játszani (a DVTK Jegesmedvék és a MAC ellen – szerk.), illetve, gondolom az is befolyásolta, hogy inkább az „egyesületi kapcsolatokra” támaszkodott.

Játékosunk, Benk Andris viselte a C betűt a mezén. Hogyan esett rá a választás?

 „A csapatkapitányi kérdésben is kikérte a véleményünket a szövetségi kapitány. Andrissal együtt még két ember jött számításba. Ha jól emlékszem „Benki” már Szapporóban is ott volt, illetve az már a második VB-je volt, és mivel ő a korelnök a maga harminc évével, felé hajlott a mérleg nyelve. Mint korban, mint tapasztalatban és eredményekben ő állt az élen, így teljesen megérdemelten kapta meg a „C” betűt a mezére.

És hogy hogyan emlékszik vissza a „C” betű történetére .... !?

Nagyon örültem neki, nagy megtiszteltetésnek érzem. Végignéztem az évszámokat, és én voltam a legöregebb (nevet – szerk.). Valahol sejtettem, hogy meglesz rá az esélyem, mivel ha jól tudom, nekem van a legtöbb válogatottságom a mostani csapatból. Hazai környezetben, egy ilyen fantasztikus közönség előtt viselni a „C” betűt, megtisztelés volt. Boldog vagyok, hogy ezt egy 5:1-es győzelemmel tudtuk meghálálni.

Nem mehetünk el szó nélkül a „sortársaid” mellett, hiszen a bajnokságban is együtt játszol Danival, Arnolddal és Justinnal.

Egy napunk volt a felkészülésre, így az edző, szerintem, nem mert kockáztatni, és átlátta, hogy ha van egy olyan lehetőség, hogy három-négy csapatból jöttek a játékosok, tartsuk egybe a sorokat, ez kicsit lendíthet a dolgon. Ez be is jött, hiszen az apróbb változásokat könnyebb volt a taktikában eszközölni, mert azzal már nem kellett foglalkozni, hogy kivel vagyunk a jégen, hiszen jól ismertük egymást.

Az egyik legfiatalabb játékosként ott volt a „nagyok” között Sági Martin is, aki így emlékszik vissza a mérkőzésre:

Ez volt a harmadik felnőtt válogatott fellépésem volt. Mivel én voltam a „tizenharmadik” csatár, így egy kicsit kevesebb játéklehetőséget kaptam, de amikor felküldtek a jégre, akkor igyekeztem élni a lehetőséggel és mindent kiadni magamból, betartani a taktikát. Az elején egy kicsit izgultam, mert új a kapitány, új a taktika, mégis csak a harmadik „fellépésem” volt, először játszottam ekkora közönség előtt. Fantasztikus érzés volt, próbáltam kiélvezni minden egyes percét. Az sem volt nehéz, hogy nem a „megszokott” társakkal léptem jégre, hiszen az alaptaktika minden sorban ugyanaz, és itt már nincsenek rossz hokisok (nevet – szerk.). Fiatalként élvezet volt mindenkivel együtt játszani.

(forrás: mjsz.hu)


Az UTE jégkorongcsapatát a Szerencsjáték Zrt. támogatja!

Képek

Budapest Open című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41